ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Потврда о животу
A A A     Штампај


Потврда о животу

Да би Вам се вршила редовна исплата пензије из иностранства, исплатилац пензије у одређеним временским интервалима (обично једном годишње) врши проверу чињенице живота путем Потврде о животу, тако што Вас обавезује да му је оверену доставите. Као корисник иностране пензије која вам се исплаћује у Републици Србији у обавези сте да то учините. Оверена Потврда о животу је доказ да сте живи и да исплатилац пензије може несметано наставити да врши исплату пензије. Недостављање Потврде о животу у одређеном року има за последицу обуставу исплате пензије.

Зато је потребно да поступите по упутствима и обавештењима исплатиоца Ваше пензије, односно да благовремено извршите оверу обрасца Потврда о животу и доставите га на адресу иностраног исплатиоца ваше пензије. Исплатиоци иностраних пензија, углавном, својим корисницима у иностранству сваке године достављају образац Потврда о животу, са детаљним упутствима по којима је потребно поступити.

Посебну пажњу скрећемо корисницима којима пензију исплаћује Федерални завод за мировинско/пензијско осигурање Мостар и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске да, са интернет презентација тих носилаца, преузму образац Потврда о животу, изврше његову оверу и пошаљу га, поштом, на одговарајућу адресу.

Овера Потврде о животу врши се код: носиоца осигурања – Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (у филијалама, службама филијала и испоставама), дипломатско-конзуларним представништвима и код јавног бележника, на основу личног присуства корисника давања и увида у њену/његову личну исправу.

 

 

 

 

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ