ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Права из социјалног осигурања  Права из ПИО  Право на накнаду за помоћ и негу
A A A     Штампај


ПРАВО НА НОВЧАНУ НАКНАДУ ЗА ПОМОЋ И НЕГУ ДРУГОГ ЛИЦА

Право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица има осигураник и корисник пензије коме је због природе и тежине стања повреде или болести неопходна помоћ и нега другог лица ради задовољења основних животних потреба.

Потреба за помоћи и негом другог лица постоји када осигураник или корисник пензије постане непокретан, ако због тежине и природе трајних болести и болесног стања није способан да се самостално креће у оквиру стана уз употребу одговарајућих помагала, нити да се сам храни, свлачи, облачи, одржава личну хигијену, као и ако је слеп.

Право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица остварује се код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, подношењем одговарајућег захтева и спровођењем поступка оцене здравственог стања од стране органа вештачења Фонда.

Образац захтева за остваривање тог права, као и информације о документацији коју је потребно приложити уз захтев, можете пронаћи на следећем линку:

Захтев за остваривање права на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ