ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Права из социјалног осигурања  Права из осигурања за случај незапослености  ПИО
A A A     Штампај


ПЕНЗИЈСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ

Право на пензијско и инвалидско осигурање немају сва незапослена лица која се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање, већ само незапослена лица, која су корисници новчане накнаде. То значи да за време остваривања права на новчану накнаду, корисник новчане накнаде има право на пензијско и инвалидско осигурање.

На износ новчане накнаде плаћају се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање и њихов обрачун и уплату врши НСЗ. Периоди за који је извршена исплата новчане накнаде и плаћен допринос за пензијско и инвалидско осигурање, утврђује се у матичној евиденцији и представљају стаж осигурања који се узима у обзир приликом остваривања права из пензијског и инвалидског осигурања и НСЗ га уноси у радну књижицу. Ти периоди могу да износе најмање три а највише 24 месеца, обзиром да се новчана накнада само изузетно може исплатити незапосленом у трајању од 24 месеца, уколико до испуњавања првог услова за остваривање права на пензију недостаје до две године. Износ исплаћене новчане накнаде за који је плаћен допринос, представља основицу осигурања која служи за обрачун висине права (нпр. старосне пензије).

 

 

 

 

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ