ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Права из социјалног осигурања  Права из ПИО  Право на накнаду за телесно оштећење
A A A     Штампај


ПРАВО НА НОВЧАНУ НАКНАДУ ЗА ТЕЛЕСНО ОШТЕЋЕЊЕ

Телесно оштећење постоји када код осигураника настане губитак, битније оштећење или знатнија онеспособљеност појединих органа или делова тела, што отежава нормалну активност организма и изискује веће напоре у остваривању животних потреба.

Осигураник стиче право на новчану накнаду за телесно оштећење уколико је телесно оштећење проузроковано повредом на раду или професионалном болешћу и које износи најмање 30%.

Телесна оштећења су разврстана према тежини и могу се утврдити у проценту од највише 100%, а најмање 30%.

Телесна оштећења су утврђена Правилником о утврђивању телесних оштећења, који можете пронаћи на следећем линку: http://www.zso.gov.rs/cirilica/domaci-propisi-pio.htm

Висина новчане накнаде за телесно оштећење одређује се, у зависности од утврђеног процента телесног оштећења, од основа утврђеног прописима који су се примењивали до 9. априла 2003. године и усклађује се на исти начин као и пензије.

Новчана накнада за телесно оштећење исплаћује се од дана настанка телесног оштећења, али највише за шест месеци уназад од дана подношења захтева, ако је телесно оштећење постојало раније.

Право на новчану накнаду за телесно оштећење остварује се код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Захтев, односно образац у вези са остваривањем права на новчану накнаду за телесно оштећење, као и информације о документацији коју је потребно приложити уз захтев, можете пронаћи на следећем линку:
Захтев за остваривање права на новчану накнаду за телесно оштећење

 

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ